Belysta profiler

 

Belyst profilskylt innebär att bokstäver, logotyp eller symboler är formade enligt konturerna och är invändigt eller utvändigt belysta av LED. Skillnaden mellan ljusskylt/skyltlåda och invändigt belysta profiler är att ljusskylten är i ett stycke medan profiler är en egen enhet per tecken eller bokstav.
 
Att använda sig utav skyltning av belysta profiler ger en enastående och iögonfallande skyltlösning som garanterat ger uppmärksamhet och fångar blicken och kan upplevas som mer exklusivt än en skylt i form av en skyltlåda i ett stycke.
 
Urval av olika benämningar av profiler 

Profil 1-6 är benämningar på konstruktioner av belysta profiltecken. Profilstommarna kan tas fram i till exempel aluminium som kan lackeras i önskad färg, rostfritt stål, akryl m.m. Belysningen är antingen LED eller neon, i mer ovanliga fall kan det även vara lysrör, vilket blir mindre vanligt med tiden.
Utöver dessa profiler finns även många andra möjliga konstruktioner samt även möjlighet att kombinera olika profiler.

Profil 1
Belysningen för både profil 1 och 2 är normalt neonrör men kan alternativt göras med flexneon (LED) istället.
Neonrören monteras synligt på bokstavens/tecknets front. Profilen är speciellt lämplig på stora betraktningsavstånd. För att underlätta montage på vägg kan bokstäverna/tecknen först monteras på horisontella aluminiumprofiler. Dessa monteringsstag lackeras med fördel likt fasadens färg för att smälta in med bakgrunden. 

Profil 2
Skiljer sig från profil 1 genom att fronten är försedd med en avskärmningskant som koncentrerar ljuset och skyddar neonröret mot väder och vind. För både profil 1 och 2 kan neonet placeras i bokstavens mitt, så kallad "centrumneon" eller längs med bokstavens konturer, "konturneon". Dessa kan kombineras.

Profil 3
Belysningen (neon, lysrör eller dioder) monteras på tecknets/bokstavens bakstycke så att den lyser upp fasaden, och ger då en bakåtbelysning. Belysningen blir indirekt då så kallad coronaeffekt om bokstäverna monteras individuellt på distans från väggen. Profil 3 förutsätter en ljus bakgrund och om fasaden är mörk monteras en reflektor bakom bokstaven. Profil 3 är möjlig att montera på aluminiumprofiler för att underlätta montage, men nackdelen med detta är att skenorna då också blir upplysta. Profil 3 kan kombineras med övriga profiler för både fram- och bakåtbelysning.

Både Profil 4-5 är invändigt belysta profiler där fronten tillverkas av akryl och fästs i bokstavens sidor med plåtlist (profil 4) eller med plastlist (profil 5). Belysningskällan är ej synlig utan döljs bakom den genomlysliga akrylfronten.

Profil 6 har belysningen (neon, lysrör eller dioder) monterad inuti bokstaven och skyddas på så sätt helt från yttre påverkan. Fronten får en jämn upplyst yta. Den tillverkas i akryl och fästs dolt i bokstavens aluminiumstomme. Lister på framsidan behövs inte då akrylen fästs från insidan till skillnad från profil 4 och 5, som konstruktionen annars påminner om. Monteringen sker direkt på vägg eller på horisontella aluminiumprofiler. 
 
Belysningen
LED
 
LED är ett mycket bra alternativ av belysningskälla och blir allt mer förekommande i takt med utvecklingen av tekniken samtidigt som andra belysningskällor får ge vika på grund av fördelarna med LED.
LED, som står för ljusemitterande dioder, är en relativt ny teknik för skyltar.
LED-skyltar är väl lämpade för utomhusbruk och har betydligt lägre energiförbrukning och längre livslängd än en konventionell ljuskälla. En annan fördel är att det går att göra grunda bokstäver och skyltlådor och att utformningen är friare. Dioder används även med fördel i profiler av mindre storlek där till exempel neonrör inte lämpar sig lika bra.
Underhållsbehovet och driftkostnaden är minimal. LED-skylt har en livslängd på 15000-50000 timmar. Energikonsumtionen för en LED-belyst skylt är mellan en fjärdedel till hälften av motsvarande skylt belyst med annan teknik. Vid jämförelse med lysrör eller glödlampa sparar man 80-90% energi vid LED.
LED-belysning i jämförelse med annan ljusskälla är att LED kräver mindre underhåll, är mer miljövänligt och drar mindre ström. LED-belysningen drivs med lågspänning och är därmed tryggare. Det innehåller inget kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen. Förutom det så kostar det i slutändan mindre med LED-belysning då man sparar in på underhåll och utbyten till skillnad mot andra belysningskällor.
Man använder mest kallvita eller varmvita dioder men även i färg.
Funktioner som är möjliga för LED-skyltar är till exempel dimmer och fjärrstyrning, vilket är utmärkt när man från håll kan anpassa den önskade ljusstyrkan samt reglera ljusväxlingen vid färgskiftande dioder (RGB).
Det är även möjligt att som tillbehör installera blinkverk som får skyltens belysning att blinka, som en extra uppmärksamhetsfångare. Hastigheten av blinkintervallerna kan styras.
 
RGB-LED står för red/green/blue och kallas även fullfärgsdioder. Det är tre separata chip till
dioderna vilket gör att färgerna kan blandas obegränsat för att få fram den färg som önskas. Färgerna kan kombineras och skifta enligt önskad inställning.
Dioderna kan styras med fjärrkontroll och kan styras för att blinka eller ”flyta” fram på eller i skylten. En skylt belyst med RGB-LED fångar garanterat blickarna.
RGB-LED har samma egenskaper som vanlig LED belysning; lång livslängd, låg energiförbrukning samt fri från miljögifter och strålning.
 
Neon
 
Neon är en ädelgas. Genom att blanda neon- med argongas så kan man få fram olika färger. Även andra ädelgaser, som krypton, kan användas för färgblandning.
Neonet ger ett rött sken. Vill man ha andra färger används främst gasen argon vilken är blålysande. Där kan man med tillsatser av färgpulver få valfri färg.
 
Man kan använda klara glasrör med neongas i vald färg eller färgade glasrör med oblandad neongas där man belägger rörets insida med flourescerande pulver i olika färgkombinationer.
Skylten bländar inte men den lyser relativt mycket.
Neonrör är glasrör formade enligt bokstäver eller logotyp och är därefter fyllda med neongas eller neon- och argongas. Då den går att forma nästan fritt lämpar den sig väl för till belysning av bokstäver.
Av naturliga skäl finns begränsningar för hur små bokstäver eller tecken/detaljer som är möjliga vid neonkrökningen.
 
För neonskyltar är det till exempel möjligt att ställa in pulserande sken för ett uppseendeväckande intryck eller dimmer för att kunna kontrollera ljusstyrkan.
 
En neonskylt kan lysa uppåt 10-30 år och man har möjlighet att fylla på med ny gas för att öka livslängden ytterligare.
 
Lysrör
 
Lysrörär fortfarande en mycket använd belysningskälla men får mer och mer ge vika för LED. Anledningen är främst att lysrör har betydligt kortare livslängd än LED.
Lysrör som invändig belysning i profiler är även ytterst sällsynt i dagsläget.
Det finns två varianter, en enkelfärgad som ett kallvitt ljus samt fullfärglysrör som ger ett varmvitt ljus. Det som skiljer dessa åt är färgen på glaset som gör att färgen blir varmare vit eller kallare vit. De varmvita lysrören har en 15% högre färgåtergivning än kallvita lysrör.
Livslängden för lysrör är cirka 8000 timmar starkt ljus sedan minskas ljuset och den brinner i cirka 3000 timmar till innan den släcks.
Det finns även lysrör med längre livslängd som kallas longlife-lysrör. Dessa kostar mer i inköp men kan vara en god investering, särskilt om det behövs hyras skylift vid lysrörsbyten. Longlife-lysrör har ca tre gånger längre livslängd än traditionella lysrör.
 
 
 
  E-post: info@clarex.se  |  Telefon: 08-33 75 80  |  Stubbsunds gård, Stubbsundsvägen 19, 131 41 Nacka  |  Copyright © 1990 - 2023 Clarex Europa AB